Annonce

Annonce

En dreng drikker vand af et glas

Danske Vandværker forventer, at man i fremtiden vil rense langt mere af det danske drikkevand på grund af et stigende antal fund af problematiske stoffer. Foto: Colourbox

Et paradigmeskifte for dansk drikkevand: Giftstoffer tvinger nu flere kommuner til at rense det

Flere kommuner vil nu til at rense danskernes drikkevand pga. fund af problematiske stoffer - det var nærmest utænkeligt for bare 10 år siden.

Flere fund af giftstoffer i grundvandet betyder, at et stigende antal kommuner har ansøgt om lov til at rense drikkevandet. Det skriver jp.dk.

Hos Vancenter Syd har man fund på over grænseværdien for flere problematiske stoffer i op mod en tredjedel af indvindingsboringerne.

"Vi er i gang med et gradvist paradigmeskifte, fordi problemerne med forurening af drikkevandet er blevet så massive, at vi er nødt til at glemme den dogmatiske tilgang, man tidligere havde, at vi ikke måtte rense drikkvandet," siger Troels Kærgaard Bjerre, projektchef ved Vandcenter Syd, til jp.dk.

Han henviser til, at holdningen for få år siden var, at Danmark som udgangspunkt skulle levere rent, urenset drikkevand.

Ifølge Miljøstyrelsen har 52 kommuner i perioden 2012-2019 givet i alt 110 tilladelser til vandrensning, og forventningen fra Danske Vandværker er, at man i fremtiden vil rense langt mere af drikkevandet.

Miljøminister Lea Wermelin (S) er bekymret over udviklingen og ønsker nu en samlet plan for beskyttelse af drikkevandet, så rensningen kun bliver midlertidig.

Det er sårligt rester af sprøjtegifte og rester fra træbeskyttelse, der giver problemer. En del af forklaringen er, at overvågningen er blevet bedre, så man har opdaget flere stoffer end ellers.

Flere artikler fra samme sektion

EU-kommissær vil ikke ændre antibiotikaregler

EU vil ikke ændre eller dispensere for reglerne om veterinære lægemidler trods dansk bekymring for stigende antibiotikaforbrug. Det viser en aktindsigt, som Maskinbladet har fået.

09-08-2022 2 minutter EU

Miljøstyrelsen giver dispensation til brugen af endnu et forbudt pesticid

Danske landmænd må i en periode i år bruge pesticidet pyraflufen-ethyl i kartofler, selv om det ikke er godkendt. Miljøstyrelsen har nemlig endnu en gang givet dispensation til brug af et ellers forbudt pesticid.

12-07-2022 3 minutter Pesticider

Dyrevelfærd i økologien: Der er fortsat plads til forbedring

Økologisk Landsforening har talt varmt for at sende dyr ud på græs og give dem rum til at udleve en mere naturlig adfærd. Udelivet rummer dog også farer for dyrene.

05-07-2022 9 minutter Dyrevelfærd